Besökte Jägarna2 inspelningen...

Idag var vi ut på fältet. Tillsammans med Film/tv tog vi oss till Överkalix och pratade med gänget som spelar in Jägarna 2.

Vi hittade Rolf Lassgård, Peter Stormare och gamla kalix elever som jobbar med filmen.

Just nu lägger vi in alla klipp från dagen och kommer redigera under veckan.

/Jenny


Fullsatt på slutdebatt

Utbildning blev en omdebatterad fråga när journaliststudenterna ordnade valdebatt med kalixpolitikerna. De tillfrågade partierna var överens om att de vill satsa på skolan.


Den knackiga ekonomin och högstadieungdomars dåliga studieresultat är två av de största problemen i Kalix inför valet. Båda diskuterades på journalistlinjens valdebatt på onsdagen. Representanter från samtliga partier deltog och svarade på kalixbornas frågor. Folkhögskolans aula var fullsatt och publiken var engagerad.

Upplägget var ”raka rör”, med konkreta svar och flera ja och nej-frågor. Men när en publikmedlem ville ha svar på om partierna vill lägga ner fler skolor, hade politikerna svårt att säga ja eller nej. Ett tydligare svar fick publiken på frågan om var partierna helst lägger sina resurser – Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet svarade att de först och främst vill satsa på skolan

Moderaternas Linda Frohm lovade att avstå från sitt delägarskap i Hotell Valhall om hennes parti får mandat.


Lisa Eriksson

 


Succé!

Valdebatten är över och den blev riktigt lyckad. Vi är glada över att det kom så mycket folk! Jag gör bara ett kort inlägg med lite bilder nu och vi återkommer med en sammanfattning senare.Sandra D


Valdebatt i morgon!

Sedan skolstarten har journalistlinjen arbetat med att göra en egen valdebatt. Tio partier finns representerade när vi ska "grilla Kalixpolitikerna". Olle från ettan och Adam från tvåan leder debatten som förhoppningsvis blir mycket vassare än den som kommunen anordnade förra veckan. Vi har förberett oss genom att dela ut flygblad, satt upp affischer, samlat in frågor från Kalixborna, läst in oss på kommunpolitiken här och mycket annat.
Sandra D


Wiehe skapar nya klassiker

Mikael Wiehe är fortfarande en fantastisk låtskrivare. Något som visade sig mycket tydligt under hans spelning i Kalix Folkets Hus.
Nya, uppfinningsrika låtar förgyllde den redan från början starka repertoaren.

Mikael Wiehes musik har bytt skepnader flera gånger under hans karriär. Politiken har dock alltid varit närvarande.
Och på den nya skivan, ”Ta det tillbaka”, visar Wiehe att hans penna fortfarande är vass.
I ”Hej då, trevligt att träffas” får nästan samtliga alliansministrar sig en känga. Wiehe berättar att Cornelis Vreeswijk inspirerat honom till att göra den låten. ”Fascismens racka” behandlar SD:s framgångar. Bankerna får smisk, och nyliberaler står inte högt i kurs.
Den senaste skivans titelspår ”Ta det tillbaka” låter, både till uppbyggnad och text, som en klassisk kampsång.
Wiehe sticker även in den gamla Hoola Bandoola Band-låten ”Man måste veta vad man önskar sig” och det uppskattades verkligen av publiken.

Avslutar med Guthrie

Som första extranummer river Wiehe av Keops Pyramid och pricken över i:et blir påföljande ”Det här är ditt land”, den till svenska översatta Woody Guthrie-låten ”This land is your land”.
Publiken klappar och stampar i takt. Gränsen mellan en demonstration och en spelning kan ibland vara väldigt tunn.

Betyg: 4/5

Totte Vesterlund

 


Wiehe kör sin enmansvalrörelseI torsdags besökte Mikael Wiehe Kalix med sin turné ”spank a banker”.
Den samhällskritiske artisten har varvat upp lagom till valrörelsen.
- Jag bestämde mig för mer än ett år sen att jag skulle ägna mig åt att störta den borgerliga regeringen, säger han.

Mikael Wiehe inledde turnén den 18:e juni. Med sig har han en ny platta, Ta det tillbaka, som är en av de mest politiska på länge.
- Jag har många inspirationskällor. Allt ifrån Sergels teckning av Gustav III:s drottning till 1800-talets karikatyrer i Paris och Cornelis Vreeswijks skiva ”I stället för vykort”, säger Wiehe och förklarar att han ville göra en skiva med riktigt vulgära angrepp.
- Fast nu blev det inte riktigt så, flikar han in.

”Ovanligt bra år”

Fast visst innehåller skivan en del riktigt bitska texter. I ”Hej då, trevligt att träffas” häcklas nästan samtliga alliansministrar.
Jimmie Åkesson får sig en känga och bankdirektörer läxas upp.
- Jag har bara fått positiva reaktioner. Det har varit ett ovanligt bra år, säger Wiehe.
Wiehe menar att regeringen för en tydlig klasskamp nedåt.
- Högeralliansen strävar efter ett samhälle där vissa står utanför. De är andraklassens medborgare. Det är precis som Margaret Thatcher, ett tvåtredjedelarssamhälle.
Skåningen berättar att han inte kommer att engagera sig politiskt, utan i stället sprider sitt budskap via musiken.
- Om själva valrörelsen har jag inte mycket att säga, jag är fullt upptagen med min egen enmansvalrörelse.

70-talslåtarna håller

Wiehe har en bred diskografi och han tycker att de samhällskritiska låtarna från 70-talet fortfarande håller.
- Ja, jag sjunger en del om det fortfarande. Man kan sjunga Victor Jara när det blir militärkupp i Honduras och ”Vem kan man lita på” kan man alltid slänga in.
Publiken i Kalix Folkets Hus var, liksom på många andra ställen i Wiehes fall, av blandad ålder.
- Uppenbarligen finns det sånger som människor i olika åldrar tycker om. Det finns en del sånger av mig som
används vid högtidliga tillfällen, och det är inte mina mest politiska sånger. I min publik finns både de som tycker om min politiska sida och de som gillar de andra låtarna, säger han och fortsätter:
- Framför allt den politiska sidan attraherar en ny generation.

Totte Vesterlund

 


RSS 2.0