Multijournalist, javisst!

Nu har två veckor av praktiken flugit förbi. Jag är på dagstidningen NSD:s centralredaktion i Luleå och har fått göra allt från att intervjua Börje Salming till att skriva om viltförvaltningsdelegationer.

I går agerade jag och min praktikantkollega Linnea tv-reportrar. Äntligen fick vi använda våra kunskaper om tv-produktion i verkligheten. Vårt inslag kommer att visas som webb-tv på NSD.se, men även på tv-kanalen 24Norrbotten.Tänk att en återvinningsstation kan vara så intressantTelefonen, som nu för tiden är min bästa vänLinnea på redaktionen


Sandra Daniloff


Andra veckan snart slut

Praktiken går så himla fort och är verkligen roligt.

Man vet aldrig vad nästa vecka bjuder på! Själv har jag lärt mig massor om snöskor, ormaids och draghundsport. Lite udda ämnen men kul att kunna!

Nu jobbar vi på!

/Sandra Björk

En veckas praktik

En vecka har gått av praktiken och man börjar förlika sig med tanken att man faktiskt kan det här. Ett år har vi bara gått i Kalix och trots det är vi lika bra som många journalister. Jäkligt roligt att inse.

Fortsätter skriva, skriva skriva...

Sofia Nordén

Första veckan

Sådärja. Nu är vi inne på fjärde dagen av vår praktik och jag sitter tillsammans med Sandra på NSD:s redaktion. Vi fick redan första dagen åka ut på jobb och så har det fortsatt hela veckan. Folk frågar mig om vi verkligen får göra saker på egen hand, och blir förvånade över att vi faktiskt får artiklar publicerade. Men vi kan skriva, vi vet hur jobbet funkar och det är klart att vi ska kastas ut i det "riktiga livet" på en gång - det är ju så vi lär oss! Och än så länge har vi inte gjort bort oss (peppar, peppar...).

Men vi ska inte bara agera reportar under våra sju veckor. NSD finns på webben, och där ska vi få hänga under en vecka. Två veckors redigering väntar också, så vi kommer att ha fullt upp under den här tiden.

Är ni nyfikna på vad vi skriver, prova att googla namn på personen och tidningen den skriver för (se lista längre ner) och då ska artiklarna finnas där. Förutsatt att tidningen har en webversion.

Ha det bra allihopa!

Linnea Luttu


Praktikens andra dag

Praktikens andra dag har grytt. Mig finner ni sittandes framför min dator på redaktionen i Arjeplog med en kaffe med mjölk i vänstra handen och telefonen i den högra. Simultanförmågan är på topp och jag befinner mig i den sits jag funderat över hela mitt liv.

Jag har gjort min första kommunringning, ve och fasa, men den gick bra. De samtalen hör inte till de roligaste jag gör, men eftersom kommunen står för en hög procent av nyheterna i en tidning så är det bara ta tjuren vid hornen och göra det. Allt som oftast slutar det bra, precis som idag.

Inget publicerat ännu, men det kan bero på att jag och min handledare använde gårdagen till att prata igenom vad som gäller, hur det går till, mina förväntningar, mina idéer och så vidare. En intervju hann vi med och snacka om att det är lärorikt att se en van journalist arbeta! Jag suger åt mig som en svamp.

Ha en fortsatt bra praktik allihopa, vore kul om ni skriver nån rad här så man får höra hur det går!

Sofie Abrahamsson 


Snart är det dags!

Imorgon börjar vi alla på praktik och det ska bli hur roligt som helst!
Det kändes lite sorgligt att lämna Kalix i hela sju veckor, men nya äventyr väntar.
Själv känner jag mig ganska lugn och nyfiken inför min praktik. Jag har gjort lite förforskningar och ringt till kontakter i krokarna för att se om det finns några scoop att lägga fram på den nya arbetsplatsen. Om det blir så visar sig de kommande veckorna.

So long!

Nina Eriksén


Sista dagen

Det är sista dagen i skolan innan praktiken.
Flera i klassen har redan fått lov att passa flyg och tåg för att ta sig till den nya tillfälliga arbetsplatsen.
Vissa som är kvar pratar nervöst om allt nytt som vi kommer att vara med på måndag.
Nervöst men kul!

Fröken Lotta känner nog av stämningen för hon bjöd på kaffe och morotskaka.

/Sandra Björk

Praktik- 7 veckorNu var det dags att dra på vår första praktikplats. Den är på sju veckor och alla får själva välja vart dom vill vara. Nästa alla har valt en mindre lokaltidning för första praktiken eftersom man där får testa på allt. Skriva, fotografera och hitta nyheter. I tvåan brukar folk inrikta sig mer och välja större redaktioner.

Här hittar du oss:

Adam- Värnamonyheter
Anton- Norrbottens-kuriren
Lena- Sportbladet, Aftonbladet
Lisa- Växjöbladet Kronobergaren
Jenny- Kollega
Sandra- Dalarnas tidningar
David- Nyheter24.se
Nina- Norrtelje tidning
Linnea- Norrländska Socialdemokraten (NSD)
Fia- Nyheter i norr
Sandra D- Norrländska Socialdemokraten (NSD)
Jimmy- Norrländska Socialdemokraten (NSD)
Dennis- Sala allehanda
Andreas- Haparandabladet
Sofia- Härrydaposten

Intervju med Ulf!Bättre sent än aldrig! En kommentar från Ulf som var hos oss hela förra veckan. Jag gjorde inte som han lärt oss och använde stativ men då hade jag ju bara min lilla kamera att använda.

/ Jenny

Sista veckan

Måndag och det stundas ny vecka. Det här blir sista veckan på skolan för ett bra tag framöver. Praktiken börjar nämligen nästa vecka och vi blir borta i hela sju veckor. I veckan kör vi sista rycket, en sorts förberedande inför-praktiken-vecka. Det innebär att vi diskuterar, går igenom diverse saker och kompletterar saker som Lotta kan tycka att vi bör förbättra. Det märks att det börjar dra ihop sig, spänningen börjar göra sig påmind och det känns som att alla är lite uppspelta över att få komma ut på riktigt.

Samtidigt känns det lite vemodigt att det här blir sista veckan med gänget. Vi har fått en sådan enorm sammanhållning att man kommer att lida av fruktansvärd separationsångest.
Men vi ses ju snart igen.

David Kristiansen

RSS 2.0