Hallå

Nu är vår vecka med Ulf Jakobsson över och här är resultaten av vårt hårda arbete. Diverse nyhetsinslag om vad som sker i Kalix. Hoppas ni gillar det och trevlig helg!


Av: Jenny Still, Jimmy Stålnacke och Andreas Elvstrand


Av: Adam Löppe, Sofie Abrahamsson och Sandra Björk


Av: Lena Sundqvist, Anton Olofsson och Sandra Daniloff


Av: Sofia Nordén, Linnea Luttu och David Kristiansen


Av: Nina Eriksén, Lisa Eriksson och Dennis Eriksson

Linnea Luttu

Segerdans

Efter ett vi avslutat ett lyckat grupparbete brukar vi dra iväg en segerdans. Här får ni smakprov på hur det kan se ut!Ni får ursäkta val av musik, men jag kunde helt enkelt inte låta bli!

Sofie Abrahamsson

Studiebesök radiosporten

När vi var i Stockholm i höstas fick vi bland annat hälsa på hos Radiosporten och de var otroligt snälla, vi fick sitta med under hela sändningen. Det är ett otroligt jobb dom gör och vi var alla ruskigt imponerade när sändningen var slut. Den som brukar lyssna på programmet känner nog igen programledaren Bengt Skötts röst.Det var som ni hör elitseriehockey på schemat den här kvällen. Bengt hade hela tiden de sju olika arenornas reportrar i sina hörlurar och hade koll på när han sänder ut vem, samtidigt som han ständigt improviserar sitt prat mellan inslag och musik. Som sagt, imponerande.

Linnea Luttu

en helt vanlig dag på kalix folkhögskola

Idag har jag och mina kumpaner Sofia och David varit ute och jobbat med vårt reportage. Kalix 4H-gård skulle fångas på kameran.


Förberedelser innan intervju.


Kameran rullar!


Skrållan är en mycket trevlig get.


Det var väldigt, väldigt kallt. Men vill man ha den bästa bilden är det bara att bita ihop.


Close up på druvätande grisar.

Imorgon väntar redigering och slutresultatet ska bli ett nyhetsinslag a´la Nordnytt.


Linnea Luttu

Flygande reporter

I går rivstartade vi en ny TV-vecka med Ulf Jakobsson från TV4. Han sprutade av energi och lärde oss om arbetet med enmansteam. Tanken var att vi alla skulle arbeta på fältet i dag och i morgon. Men för min grupp tog äventyret fart redan igår.  
Vår intervjuperson hörde av sig med information om ett möte som vi såklart inte ville missa. Så hux flux var vi ute på hala vintervägar, på väg mot Seskarö.
Där hade många engagerade människor samlats - för att rädda bensinmacken!
Filmande och intervjuande av öbor. I morgon ska vi återvända för att göra en större intervju och filma lite mer i dagsljus. 
Det kommer att bli finfint och det känns bra att vara igång!

Nina Eriksén

Höst och vår

Film/TV har varje år en filmgala i Kalix

Film/TV utbildningen styr varje år upp en filmgala. Mycket populär i Kalix!
Hela skolan drog till Kiruna över en helg, och besökte Ishotellet i Jukkasjärvi
Studiebesök på P3 morgonpasset, ett av många.

Andra platser vi besökte under vår vecka i Stockholm:

Radiosporten
P3 nyheter
SVT (Rapport)
Aftonbladet
Situation Stockholm
Medierna
Svenska Dagbladet
Magasinet Vi
Generation Z
 

Frågor?

Har du frågor om utbildningen som du vill ställa till oss elever?
Maila oss: lokalix@folkbildning.net

mycket att tänka på

Idag har vi haft genomgång av kamera och inställningar, så att vi är redo när vi snart ska ut och göra våra reportage. För oss journalister som är vana vid att bara arbeta med papper och penna, är det en utmaning att plötsligt ha teknik, kameror och stativ att tänka på. Att komma hem med en film utan ljud, eller att inse att man har gjort en intervju på en timme - utan att ha tryckt på rec, hoppas jag vi slipper.

Men eftersom vi jobbar i grupper om tre så bör vi lyckas komma ihåg allt. Roligt är det i allafall och imorgon kommer lite bilder på hur det ser ut när vi är ute och filmar. Nu ska vi jobba vidare med förberedelserna!

Linnea Luttu

En bild säger mer än tusen ord..

Här kommer några random bilder från tv-veckorna. I veckan har vi en gästlärare hos oss från TV4 som heter Ulf Jacobsson. En fotograf och mycket pedagogisk man som lär oss allt han kan.

I morgon är det dags att omvandla teori till praktik. Vi jobbar i grupper om tre och veckans uppgift är att filma nyheter som vi själva grävt upp. Sista rycket nu innan praktiken!


Anton klipper till
Visning av personporträtten. Otroligt kul att se vad alla lyckats med!Ulf Jacobsson demonstrerarEn lektion av fotografen Ulf Jacobsson från TV4


Bakom kulisserna

Nu är vi inne på vår tredje tv-vecka. Hittills har det sett ut så här:


Elina i kontrollrummet strax före sändning


Linnea förbereder sig som nyhetsuppläsare
I strålkastarljuset
Här håller vi på med personporträtt under andra tv-veckan

Sandra D


Ny design!

Nu har jag gjort en ny design till bloggen. Jag vet inte om den i slutändan kommer att se ut så här, men den är i alla fall bättre än den obefintliga designen för några timmar sedan. 

OS och Melodifestivalen vankas och jag har tänkt att gå tillbaka till Östergård för att förbereda mig. Eventuellt blir det schlagerkväll på Valhall senare. Det finns alltså nöjen på kvällen även i Kalix, om än ägarna av Valhall mer eller mindre har monopol på det.

Sandra Daniloff


Från filmredigering till lokaltidning


Här sitter Sandra och arbetar med vår senaste uppgift, personporträtt.


Så här såg vår redigering under den vecka vi gav ut vår egen lokaltidning i Kalix.


Och så här blev resultatet som var uppskattat av kalixborna.


Under hösten har vi även sänt radio ett flertal gånger.


Journalistettornas klassrum.

en natt i analysen

Igår vankades ju hockey i vår egen biosalong. I pausen blev det redigering för vissa medan andra, som jag, valde att inspektera istället. Och för att ni ska en bättre koll på hur vi har det, så kommer här två filmer. Väldigt pedagogiskt, enjoy!

Linnea Luttu

Filmveckan går mot sitt slut


Duktig som jag är gick jag upp halv sju i morse, alldeles pigg och nyter (INTE). Jag var den enda eleven i matsalen och tänkte mig att jag skulle bli mol allena i redigeringen, men Sofia var redan på plats.

Klippningen gick förvånansvärt bra, om man ser till det faktum att jag inte sparkade sönder datorn. Eftersom jag är journalist bryr jag mig främst om slutproduktens berättande innehåll och försöker att inte fästa mig vid att bilden är mörk och grynig och att ljudet brusar. Det tekniska kan man alltid förbättra senare, det vill säga nästa vecka. Den här veckan har jag kommit över det första (och kanske) största hindret, nämligen att lära mig fälla upp stativet.

Nu ligger medievärlden framför mina fötter.

Lisa Eriksson

Hockeynatt!

Inatt är vi ett par tappra studenter som har samlats i skolans biosalong för att spana in Tre Kronors OS-debut.
Några av oss sitter och nattjobbar med filmredigering medan andra helt enkelt vakar in hockeylandslaget.
Hur kul som helst, Sverige ledning med 2-0 - det blir inte så mycket bättre än så här.

David Kristiansen

Kolla in några av journalistettornas OS-blogg.


Personporträtt utan bilder?

Nu är vi inne på vecka två av tre av filmveckorna. På schemat står filmning/klippning av personporträtt och alla är vi duktiga och flitiga elever.

Efter en hel dags filmande igår så ska jag idag sitta hela eftermiddagen och klippa mitt material. Efter en snabb genomgång av råfilmen insåg jag att jag nog mest troligt har för lite miljöbilder. Jaja. Man kan inte vara bäst på allt här i världen! :)

Fia

(bild: google.se)

Tre TV-veckor

En vecka har gått, tre nyhetssändningar på en vecka. Det blev oväntat bra. Journalistettorna tillsammans med Film/TV utbildningen dammsög Kalix på nyheter och körde livesändning onsdag, torsdag, fredag.

Nu håller vi journalister på att lära oss filmkameror och redigering, nästa vecka kör vi själva.

Inom kort laddar vi upp sändningarna här!

Utrikes korrespondent och gästlärare för oss

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0