Belgien, Bryssel, Brygge

Bryssel är intressant på många sätt. Det är staden där EU-kommissionen och parlamentet har sitt säte tre av fyra veckor varje månad. Det är där tusentals lobbyister finns för att påverka politikerna. Där finns prostitution i ena änden av en gata och lyxhotell i andra änden och där finns choklad och öl i mängder.

Bryssel är huvudstaden i Belgien och landet är uppdelat i två delar, med olika språk och styre, men ändå på något vis samma land. Inte helt okomplicerat med andra ord, och det var dit vi reste, 31 journaliststudenter och två lärare. 33 starka viljor som skulle byta tunnelbanor och hitta rätt adresser med tidsbrist under fyra dagar.

Vi var många trötta själar som klev upp måndag morgon efter en söndag på resande fot. Vi hade ett fullspäckat schema framför oss och innan vi skulle få slappna av på eftermiddagen hade vi haft föreläsning om EU, om deras egna TV-bevakning, vi hade träffat journalisten Jens Möller som är korrespondent åt Sveriges Radio, vi hade träffat pressekreterare åt kommissionären Cecilia Malmström och lyssnat till ansvariga över de sociala frågorna i EU. Bland annat. Det var en intensiv dag och när vi väl fick lägga oss på rummen på vårt hotell senare samma kväll tog det inte många minuter innan vi alla sov djupt.

Under tisdagen, onsdagen och torsdagen blandades besöken hejvilt. Vi har fått se EUs alla sidor. Parlamentariker, lobbyister, journalister som bevakar varje steg och varje beslut som tas, och även en organisation som arbetar för romernas rättigheter i Europa.

Det är svårt att sammanfatta allt, för som det ofta är behöver det upplevas för att man ska förstå. Men resan har varit oerhört givande och som vår egen sportnörd Jimmy Stålnacke sa:
- Jag är inte intresserad av varken EU eller politik och tänkte att vi kunde åkt på teambuilding på Kreta istället när jag fick höra om resan. Men nu såhär i efterhand inser jag mer och mer hur mycket jag lärt mig och nu är jag plötsligt intresserad av EU när jag hör om det på nyheterna.

Förutom alla viktiga och seriösa byråkratbesök så fick vi också en ledig eftermiddag på torsdagen. Vi var ett gäng som åkte till Brygge, en stad några mil utanför huvudstaden. En otroligt mysig liten stad, med medeltidsbyggnader och fantastiska kyrkor. Trots att vi råkade hamna på en av de dyraste turistfällorna där ett glas apelsinjuice kostade 60 kronor, var vi glada över att se mer av Belgien som faktiskt har mer än bara EU att vara stolta över.

Och det där med att få 33 personer att gå åt samma håll och hålla ihop blev en utmaning. Men ingen försov sig, ingen kom bort bland alla ölsorter och pubar, och vi kom alla hem helskinnade på fredagkvällen. Om än väldigt, väldigt trötta men med ett EU-bagage som var tyngre än när vi kom dit.

Linnea Luttu

Vi åkte till maktens centrum - Bryssel

Till Bryssel reser vi.
Till Bryssel reser vi (Dennis sitter på tåget in till Bryssel) ...Till Bryssel reser vi.
... Och i Bryssel är vi (promenixar förbi Berlaymont) ...Bryssel
... Och vi träffar många EU-kunniga personer (Love är ett exempel på sådan!) ...Bryssel
... Och Jens från Sveriges Radio berättar många intressanta saker om Bryssel ...Bryssel
... Och Isabella berättar mycket intressant om fiske ...Bryssel
... Och Paulsen visar vart skåpet ska stå! Raka rör är det som gäller när hon svarar på våra frågor.

Text och foto: Mats Wuopio

RSS 2.0